таг: исхрана

Шуќур, им текна за алергиите

Со години родителите се советуваа да не им даваат високо алергенска храна на децата во нивната најмала возраст. Сега почнуваат години во кои ќе се советуваат да го прават комплетно обратното. Ќе се најде ли лек за шизофреничноста на науката? Повеќе

Зошто е лошо мрсното? Затоа што така кажа шеќерот
Нè испости нефер наука:

Приказна за тоа како шеќерната индустрија пред половина век ја префрли вината врз мастите. Како? Со пари. Кој ја изведе дубарата? Науката. Повеќе

Сив лосос со боја на лосос

Бојата на лососот се опишува како „портокалесто-розова" и е толку специфична што постоjaт и кармини со „лосос боја". Иако тоа навистина е бојата на месото од див лосос, онаа на лососот растен во мрестилиште е - сива. Или барем би требало да биде таква, доколку одгледувачите на лосос не замешуваат пелети кои „орозевуваат" во вештачката храна на сиротата риба. Повеќе

Како мастите ни станаа непријател?

Здравствена пресуда за мрсното изгледа лесна за донесување: ем има доста калории ем има холестерол кој ти прави проблеми со срцето па умираш порано отколку што си се надевал. Но, дали е баш така? Повеќе

Темната страна на кокосот

Тој што е за јадење и пиење е ок, ама оној што ви мириса кога сте на полна плажа, не баш. Повеќе

Раката е мерка на задоволството

Димензиите на вашето секојдневно хедонистичко уживање во убавините на овој живот се наоѓаат во вашата дланка. Не, сепак не зборуваме за тоа. Повеќе

Зошто децата не сакаат зеленчук

Одбивноста кон зеленчукот кај најмладите можеби се должи на природниот инстинкт за преживување. Повеќе

Со несоленото се претера

Заедно со шеќерот и белото брашно, солта е еден од трите бели убијци од кои има уплав западниот човек опседнат со своето здрaвје. Сериозно истражување на авторитетни експерти од САД покажало дека главниот ефект кој се постигнува со избегнувањето на солта е тоа што - јадењето е блуткаво. Повеќе

Тајната на успехот за спортистите

Фудбалската асоцијација на Англија (ФА) ја претстави листата со јадења која треба да им биде приоритет на фудбалерите. Режимот на исхрана не смее да биде занемарен во патот на успехот кој го посакува секој професионален играч. Повеќе