таг: деца

Ќотекот е излезен од јазикот

Ако им спомнете тепање на децата, повеќето родители од прва ќе ви речат дека се против физичко казнување. Но, ако им понудите некоја поблага терминолошка алтернатива (на пример, плескање по газето), нивната педагошка палета веќе станува „поинклузивна“. Повеќе

100-процентни педијатри против 100-процентни овошни сокови

Американската академија за педијатри има еден совет за родители и еден за деца. За првите: сокот нема никаква есенцијална улога во здравата и балансирана исхрана на децата. За вторите: пробајте да не пиете сок. Повеќе

Син му на Лео Бонучи навива за Торино

На прославата на шестото скудето по ред во Серија А, стоперот на Јувентус излезе на теренот со двете синчиња, од кое едно едното навива за Торино поради што плачело зошто мора да облече дрес од Јувентус. Браво мали, така се станува верен на клубот. Повеќе

Германските градинки во шумата

Она што ја разликува градинката Робин Худ од голем дел од другите градинки во Берлин е што таа е една од "шумските градинки", во која на децата со наставна програма им е пропишано секој ден да минуваат по неколку часа во шума. И ова важи за секој ден без разлика дали врнело или е сончево или е затрупано во снег. Повеќе

Децата летоска треба да се досаѓаат

Постојат бројни активности со кои на детето може да се пополни празнотијата на летните распусти за да не му биде здодевно. Но, ако не му дадете шанса да му е досадно, кога тоа ќе открие што всушност сака?   Повеќе

Комунизам за деца

„Си беа еднаш едни луѓе, и сакаа да се ослободат од лошиот капитализам. Како можеа да си ги остварат соништата?“ Вака почнува нова книга која се обидува да им ги приближи вистинските идеи на комунизмот на новите генерации, растени на капитализам. Повеќе

Не е Кристијано баш толкав нарцис

Роналдо и Златан Ибрахимовиќ се едни од ретките кои им посветуваат најмногу внимание на децата задолжени да излезат со играчите на терен пред почетокот. Повеќе

Азар нема милост ни со син му
Зошто јапонските деца сами одат на школо?

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко. Повеќе