таг: цензура

Ричард Гир: Кинези не ми даваат да глумам во Холивуд

Одамна го немало со битна улога во голем филм а нему му е јасно зошто. Затоа што уверувањата и пријателствата имаат своја цена. Холивуд го држи кинескиот капитал а Ричард Гир е стар пријател со Далај Лама. Повеќе

Ќути и жали се

Дел од студентска организација на еден факултет добила забрана за јавно искажување на своите ставови. Откако овие се пожалиле дека имаат проблем со јавното искажување на своите ставови.  Повеќе

Во Кина не го викале Дебелио

Кинеските власти почнаа да го цензурираат најчестиот прекар на лидерот на Северна Кореја откако високи државни службеници на таа земја им се пожалиле дека тоа не е ферски. Повеќе

Опа, почна авто-цензурата?

Се разбира дека не, не е тоа туку така. Само што, Хафингтон пост реши дека веќе нема потреба да ги потсетува своите читатели дека Доналд Трамп е расист и ксенофоб. Сега кога е претседател, сакале со него да почнат од чисто. Повеќе

Автобиографија на највлијателниот издавач на 20 век

Да oбјавуваш книги на неупатените им звучи како некаква административна работа, која повеќе има врска со пари отколку со уметност. Но важните издавачи во историјата на литературата не се занимавале само со печатење книги, туку промовирале идеи и менувале цели култури. Повеќе

Кој денес одредува што е порнографија?

За жал, Фејсбук. Некогаш за ова прашање решаваа мудри и искусни судии со такт и чувство за контроверзни теми, денес пресекува некој аутсорсинг работник од Филипините. Повеќе

Со Холандија се претера

Нашата емпатија е недвосмислена во поглед на мигрантите кои бегаат во Европа бегајќи од хоророт кој се случува во нивната земја. Ама, да ти доаѓа полиција на врата и да ти вика дека многу твиташ против бегалците? Повеќе

Дали првиот амандман важи и за ИСИС?

Под влијание на заканата од ИСИС, кругови во САД почнуваат да ја преиспитуваат неприкосновеноста на најважниот столб на американското општество, првиот амандман кој ја гарантира слободата на говорот. А тие кругови не се само Доналд Трамп. Повеќе

Немој некој да ни ја фалел Русија

Исправена пред престојните цивилизациски битки за зачувување на светскиот мир и продолжувањето на животот на оваа планета, Русија најде  за потребно да го забрани Порнхаб. Повеќе