Лиснато со кашкавал и брокула

Лиснато тесто S01E01

Потребни состојки:

  • лиснато тесто
  • кашкавал
  • брокула
  • павлака
  • лут сос (опционално)

Не знам зошто не ми текнало ова до сега. Можеби требаше да ги посетам офнетовци за Трендо и Јурук да ми кажат "Не си правела до сега вака?!" и да се фатам за работа. Се спомнуваа многу варијанти, а јас се одлучив да направам моја, малце полесна на вкус од нивната. Направив две, една солена и една блага. Денес во ова сезона на лиснато ќе ја гледате пилот верзијата "Брок енд чиз" и воедно една од најомилените на Трендо. Многу љуби брокула човекот па морав нешто да направам! хехе!

Чекори за подготовка:

  1. Уклучете ја рерната на 200 степени (опција горе-доле). Почекајте да се загрее и во исто време почекајте да се одмрзне лиснатото. Треба да биде во состојба за расукување т.е меко. На работната површина од вашата кујна фрлете малку брашно. Ставете го тестото и исечете му ги краевите.

  2. Расукајте ги сите делови посебно по должина. И направете еден граничник со краевите. (многу лошо се изразив ама не знам како да ви објаснам, па затоа еве слика)

  3. Тестото ставете го во тава за печење и наполнете го со кашкавал.

  4. Земете ги брокулите, јас го правев со смрзнати, ставете ги во тава со путерче, маслиново и лукче и прoпржете ги.

  5. Не знам зошто ми се сликиве наопаку, брокулата ставете ја врз кашкавалот и ставете ја во веќе загреаната рерна.

  6. Печете околу 30 мин или додека тестото не ја добие онаа златна боја.

  7. Исечете парче, ставете топка павлака на страна и полeјте ја со лут сос, доколку сте љубители на истиот. Брзо, лесно и мнооогу вкусно. Уживајте!!!

Хинт:

Можете да правите милион комбинации, пица вкус, со сланина, со моцарела и домат...
13 октомври 2016 - 13:14