Македонски зелник на хрватска трпеза

Кулинарика е хрватски сајт популарен на просторите на екс ју (нема човек што се вртка во кујна а да нема наидено на него) а таму македонските домаќинки знаат достојно да ги бранат боите и вкусовите на нашата кујна. Освен кога, како во следниот рецепт, не го оставаат просечниот познавач на хрватско - српскиот јазик со блага вртоглавица додека мозга што ли значи упатството: "Se sucat korite se redat na stol. Posleden se suci najveci..." 

Napokon stize i moji ZELNIK, prijatan tek na svima koji probaju recept.

Priprema

  1. Vo solji za kafe staviti kvasca, secer i malo vodi.
  2. Vo duboki sad staviti brasna napraviti rupu na sredini dodati soli i kvasca od solji, mesiti i dodavati vodi koliko prima tjesto koe treba da bude tvrdo mjeseno.
  3. Podeliti tjesto na 7 dela od koji jedan del veci a druge 6 iste.
  4. Se sucat korite se redat na stol. Posleden se suci najveci del(kora), koji se stava na dno pleha (br:39-40) i so nje se prekriva zelnikot.
  5. Svaka kora prskati so ulje i redati u pleh.(postupak videti u moje slike).

целиот рецепт и њене слике тука

 

8 февруари 2016 - 09:14