Специјалитет од тиквици

Пржени тиквици со песто

Вкусен специјалитет од тиквици со ореви и песто.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 6 поголеми тиквици
  • 1 лажица сол
  • 130 гр. песто сос
  • 2 лажички рендана кора од лимон
  • 2 лажици маслиново масло
  • 50 гр. печени бадеми, ситно сецкани
  • 2 лажици потпечен сусам
  • 40 гр. рендан пармезан
  • ливчиња босилек, ситно сецкан

Подготовка

Исечете ги тиквиците на тенки стапчиња. Ставете ги во цедалка со една лажица сол и оставете ги да се исцедат 30 минути. Потоа исплакнете ги исушете ги со хартиена салфета.
Испржете ги тиквиците во тава со малку масло на посилен оган.
Извадете ги во чинија и измешајте ги со песто сос, сецкани бадеми и сусам.
Сервирајте ги во чинија со рендан пармезан и декорирајте со босилек.

1 март 2013 - 07:00