Тестенини

Макарони со црни патлиџани

Вкусен рецепт за брз ручек.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 главица кромиц, сецкан
  • 2 чешниња лук, ситно сецкан
  • 500гр. црни патлиџани, сецкани на ситни коцки
  • 800гр. сецкани домати од конзерва (пелати)
  • 2 лажици шеќер
  • сол и бибер
  • 60гр. зелени маслинки без семка
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 400гр. макарони (или други тестенини по желба)
  • 2 лажици рендан пармезан

Подготовка

Загрејте масло во тава на среден оган. Пржете ги лукот и кромидот 5 минути додека да омекнат. Зголемете ја јачината на рингалта и додадете ги црните патлиџани. Пржете ги со мешање 2-3 минути. Додадете ги доматите, шеќер, сол и бибер. Кога сосот ќе зоврие намалете ја јачината на потивко и гответе го 15 минути за да се згусне и да се зготват модрите патлиџани. Додадете ги маслинките и магдоносот и промешајте.
Во меѓувреме сварете ги макароните во тенџере со вода според упатството на ќесата. Исцедете ги и ставете ги во чинија за сервирање. Додадете го сосот.
Сервирајте ги веднаш со рендан пармезан.

17 мај 2013 - 09:24