Рибни специјалитети

Лосос со прелив од сенф

Лососот се приготвува едноставно, а тајната на вкусот е во сосот.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 филети од лосос
  • сол
  • бибер

Прелив

  • 3 лажици мајонез
  • 2 лажици сенф
  • 2 лажички естрагон (тарагон) зачин
  • 1 лажица сок од лимон
  • прстофат шеќер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
Во еден сад добро измешајте ги мајонезот, сенфот, естрагон зачинот, 1 лажица сок од лимон и прстофат шеќер. Зачинете го преливот со сол и бибер по вкус.
Ставете ги филетите од лосос на плех обложен со хартија за печење. Зачинете ги со сол и бибер. Печете го лососот во загреана рерна 10 минути. Потоа извадете го плехот од рерна и врз секое парче лосос ставете по една лажица од преливот. Вратете го лососот во рерна и печете го уште дополнителни 5 минути.
Послужете го лососот веднаш заедно со остатокот од преливот.
На здравје!

9 август 2012 - 07:00