Јагнешко

Јагнешки котлети

Јагнешко со компири и кокос.

Време на подготовка:
25 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 лажички кари
  • 125мл кокосово млеко (го има во сите поголеми супермаркети)
  • 4 лажици кокос
  • 100гр. мелени печени кикирики
  • 12 јагнешки котлети
  • 1/2 лажичка кориандер
  • 1/2 лажичка кумин
  • 80мл. маслиново масло
  • 1кг. компири, излупени и исечени на крупно
  • кисело млеко, свежи ливчиња од кориандер и лимета за прилог

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете плех за печење со фолија.
Измешајте кари, кокосово млеко, 2 лажици кокос и половина од кикириките во една чинија. Додадете ги јагнепките котлети и добро промешајте за да се обложат. Оставете ги да се маринираат 15 минути.
Измешајте кориандер, кумин и 60мл. масло во тава и запржете го на среден оган околу 3 минути. Ставете ги компирите на плехот и прелијте ги со зачинетото масло. Додадете сол и бибер по вкус. Печете ги компирите 25 минути додека да добијат златно жолта боја. На крај врз компирите додадете го остатокот од кокос и кикирики.
Додека се печат компирите пригответе го месото. Загрејте го остатокот од маслото во тава. Зачинете го јагнешкото со сол и бибер и пржете го по неколку минути од секоја страна. Оставете го да одстои во чинија 5 минути пред да го послужите.
Сервирајте го месото со печените компири и прелив од кисело млеко, свеж кориандер и парчиња лимета.
На здравје!

5 октомври 2013 - 01:12