Морско мени

Чили ракчиња

Ракчиња во сос од лук и буковец.

Време на подготовка:
5 мин.

Време на готвење:
5 мин.

Вкупно време:
10 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 80гр. путер
  • 4 чешниња лук, сецкан
  • 1кг. ракчиња
  • 2 лажици сок од лимон
  • 3 лажички рендана кора од лимон
  • 2 лажици сецкан кориандер
  • рукола за сервирање
  • препечен леб

Подготовка

Загрејте масло и путер во голема тава на силен оган. Пржете го лукот и буковецот со мешање 1 минута. Додадете ги ракчињата и зачинете ги со сол и бибер. Гответе ги 3-4 минути.
Додадете кора од лимон, сок од лимон и кориандер. Добро промешајте ги. Послужете ги ракчињата веднаш со препечен леб на тост, премачкан со малку путер.
На здравје!

9 август 2013 - 07:00