Основни рецепти

Болоњезе сос

Вкусен рецепт за сос за сите видови тестенини.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
1ч. 10 мин.

Вкупно време:
1ч. 25 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 главици кромид, ситно сецкан
  • 3 чешниња лук, исецкан
  • 1 поголем морков, исецкан ситно
  • 1 црвена пиперка, ситно сецкана
  • 2 главици целер, ситно сецкан
  • 750гр. мелено говедско месо
  • 800гр. домати од конзерва
  • 150мл. говедска супа од коцка
  • 2 лажици кечап

Подготовка

Загрејте масло во голема тава на среден оган. Додадете ги кромидот, лук, морков, пиперка и целер. Гответе ги со мешање околу 5 минути додека да омекне кромидот.

Додадете го меленото месо. Гответе го со мешање уште 5 минути додека да добие кафеава боја.

Во тавата додадете ги доматите, говетската супа и 2 лажици кечап. Кога смесата ќе зоврие покријте ја тавата со капак , намалете ја јачината на ринглата и гответе го сосот на тивко 30 минути.

Потоа тргнете го капакот и продолжете со готвење уште 20 минути додека да се добие потребната густина.

Послужете го овој сос со шпагети, макарони, во лазањи, канелони или било кои други тестенини по ваша желба.

17 јуни 2013 - 15:10