Домашно чоколадо

Сникерс

Рецепт за домашно сникерс чоколадо.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

20 лица

Состојки

  • 1 кг. шеќер
  • 1 маргарин
  • 500 мл. слатка павлака
  • 400 гр. кикирики несолени, печени
  • 600 гр. мелени бисквити
  • 400 гр. чоколадо
  • 4 лажици млеко
  • 100 гр. кршени кикирики
  • 100 гр. кокосово брашно

Подготовка

Шеќерот се карамелизира на во тенџере на среден оган со 3 лажици вода. Се трга на страна и се става половина маргарин да се растопи. Се додава слатката павлака и се враќа на рингла. На тивок оган се остава да врие уште 5 минути.
Кога малку ќе се излади се додаваат мелените бисквити, кикирики и кокосовото брашно. Смесата се префрла во помал плех намачкан со маргарин. Одозгора се ставаат кршените кикирики.
Се прави прелив од чоколадо и маргарин, со неколку лажици млеко.

23 јануари 2013 - 07:00