Ладен десерт

Сладолед торта

Брза сладолед торта од маскарпоне.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
0 мин.

Вкупно време:
15 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 75гр. сушена брусница
  • 80мл. сок од портокал
  • 500гр. маскарпоне сирење (го има во поголемите супермаркети)
  • 100гр. шеќер во прав
  • 300мл. хопла
  • 2 лажици кандирано овошје (препорака кандирана кора од портокал)
  • 100гр. сецкани лешници
  • 120гр. чоколадо, крупно рендано
  • зашеќерени гранчиња свеж рузмарин за декорација

Подготовка

Премачкајте со масло округол длабок сад (како за салата или пудинг) и обложете го со пластична фолија.
Измешајте ја брусницата со сок од портокал во длабоко тавче и гответе ја на тивок оган 5 минути. Потоа оставете ја да се излади.
ИЗматете го маскарпоне сирењето со шеќер. Додадете хопла и матете уште малку. Додадете брусница, кандирано овошје, лешници и чоколадо. Промешајте ја смесата со лажица и истурете ја во приготвената чинија.
Оставете ја во фрижидер да замрзне преку ноќ. Послужете го десертот исечен на парчиња и декориран со зашеќерени гранчиња рузмарин.

26 јули 2013 - 13:22