Состојки
- 125 грама брашно
- 1 супена лажица прашок за пециво
- 1 супена лажица мелен цимет
- 200 грама шеќер во прав
- 175 милилитри растително масло
- 2 јајца
- 175 грама рендани моркови
За филот од Крем Сирење ќе Ви треба:
- 115 грама крем сирење
- 55 грама путер
- 225 грама шеќер во прав
- Половина кафена лажичка екстракт од ванила
- Ореви за декорација
Подготовка
Чекор 1: На почетокот ќе почнеме да ги мешаме сувите состојки заедно. Брашното, шеќерот, циметот и прашокот за пециво.
Чекор 2: Во смесата додадете 2 јајца и растително или сончогледово масло. Убаво измешајте ја со миксер додека состојките да се спојат и смесата да стане мазна. На крај ставете и 175 грама рендани моркови и измешајте со лажица.
Чекор 3: Намачкајте ја правоаголната силиконска тава со путер и потоа во неа сипете ја целата смеса за торта, и изгребете го садот за да не остане ни малку од смесата. Ставете ја тавата во рерна загреана на 180 степени 30 минути.
Чекор 4: Во меѓувреме ќе го направиме филот од крем сирење – во длабок сад ставете го крем сирењето заедно со малку путер. Убаво измешајте. Потоа додадете и шеќер во прав и продолжете да мешате додека да се спојат состојките. на крај ставете неколку капки екстракт од ванила. Измешајте уште еднаш, и готови сме.
Чекор 5: Извадете ја тортата од рерна. Оставете ја да се излади 15 до 20 минути, превртете ја и оставете ја да отстои уште малку, а потоа ставете го филот.
Чекор 6: Намачкајте го филот врз тортата и внимавајте тој рамномерно да ги покрие и аглите. Попрскајте со мелени кршени дробени ореви одозгора и ставете ја тортата во фрижидер пред сервирањето.
Чекор 7: Сервирајте ја тортата исечена на парчиња, и секако поканете неколку гладни пријатели!
СОВЕТ: Филот од крем сирење е генијален. Киселкастиот вкус на крем сирењето измешан со путерот и шеќерот во прав одлично одат со колачот со моркови одоздола. Слободно додадете ореви и во смесата за колачот, или пак ставете двојно повеќе од состојките и направете торта на слоеви.