Свинска шницла

Состојки

  • 2 свински шницли
  • 2 јајца
  • 200 грама брашно
  • 200 грама презла од бел леб
  • 1 кафена лажичка сладок црвен пипер
  • Еден лимон
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Прво треба да ги омекнеме и израмниме шницлите. Можеби можете да купите месо кое е веќе подготвено ако имате „месар кој сака шницли“, но во спротивно покријте ги двете шницли со целофан и израмнете ги со чекан за месо.

Оваа постапка е важна бидејќи шницлите ќе ги готвиме директно во презла и потенките шницли побрзо ке бидат готови!

Чекор 2: Земете три чинии и направете го следното…. Ставете брашно во првата…. Две јајца во втората, и изматете ги... И презла со малку сол, бибер и сладок црвен пипер во третата… Овде користиме презла од чиабата леб кој го сомлевме во блендер.

Чекор 3: Земете ги шницлите и прво ставете ги во брашното, а потоа во јајцата (брашното полесно се лепи ако прво ги ставиме во брашно).

Потоа покријте ги со убава количина презла од двете страни…

Чекор 4: Загрејте средна Делимано тава за пржење, ставете малку маслиново масло и потоа ставете ја првата шницла во тавата внимавајќи да не се испрскате со врелото масло…. Оставете ја да се пржи 3 до 4 минути и потоа превртете ја за да се испржи и од другата страна... Сакаме да добиеме златна крцкава надворешност без да ја изгориме презлата... Повторете ја постапката и за втората шницла.

Чекор 5: Време е за сервирање: Шницлата сервирајте ја во чинија со малку компири... Ние ги испековме со сол, бибер, маслиново масло и сладок црвен пипер... Ставете и неколку кришки лимон кои ќе ги исцедите пред јадење…

СОВЕТ: …И тоа е тоа! Овие шницли се тооолку вкусни! Зачините во презлата се многу важни и не заборавајте да го исцедите лимонот пред да ги сервирате... Тој навистина ги подига вкусовите и допринесува за вистинско доживување на свинската шницла.

30 ноември 2013 - 14:03