Печени компири со лимон

Состојки

  • 10 мали компири
  • 3 лимони
  • 100 грама путер
  • сол и бибер
  • маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Прво излупете ги компирите. Користиме мали компири, но секако можете да користите и поголеми и да ги исечете на парчиња.

Ќе ни требаат околу 4-5 компири по човек.

Откако ќе ги излупите, со мал остар нож засечете линии скоро до средината на компирот. Во средината од компирот оставете неисечен дел од приближно 1 сантиметар. Тоа ќе помогне компирите побрзо да се зготват, но исто така ќе им овозможи вкусовите на лимонот, путерот и зачините да навлезат во внатрешноста.

Сега пресечете два лимона на половина и оставете ги на страна.

Чекор 2: Сега ќе го започнеме готвењето во тава… Стопете малку путер и масло во тавата…

Ставете сол и бибер. Ставете и кора од еден лимон.

Ставете ги компирите и пропржете... Се обидуваме компирите да ги збогатиме со што повеќе боја и вкус пред да ги ставиме во рерна да се печат…

Сипете го сокот од 2 лимона. Внатре ставете ги и исцедените лимони. И неколку гранчиња рузмарин.

Во меѓувреме, рерната загрејте ја на 200 степени.

Продолжете да ги готвите компирите додека не потемнат и заруменат пред да ги сипете право во Делимано тавата за печење.

Чекор 3: Ставете ги во рерна да се печат 25 минути на температура од 200 степени.

Извадете ги кога ќе бидат готови и спремни сме за сервирање.

Чекор 4: Време е за сервирање: Ставете неколку компири во чинија со исечените страни свртени нагоре. Ги сервираме со парче пилешко месо.

За крај, украсуваме со неколку кришки свеж лимон и и гранче рузмарин.

СОВЕТ: Печени Компири со Лимон се одличен гарнир за јагнешко и пилешко месо, а особено риба. Можете да ги печете во истата тава со месото за да ги измешате соковите или да им ставите малку сладок црвен пипер пред печењето.

29 ноември 2013 - 13:45